Qui som

Qui som i que fem.

En contacte

Fes-nos arribar les teves propostes.

dilluns, 29 d’abril del 2013

Mare de Déu de Montserrat

Dissabte dia de la Mare de Déu de Montserrat, Patrona de Catalunya, l'Ateneu Golmesenc havia de realitzar la seva ofrena tradicional.
Aquest any, des de l'organització del consell pastoral de Golmés, van creure adequat canviar l'ofrena de flors per la Mare de Déu per aliments, degut a les dificultats econòmiques que la societat està vivint i que Golmés no en queda absent.



divendres, 26 d’abril del 2013

Relat de la presentació del llibre "Bosc endins" per Bernat Huguet


Amb puntualitat britànica, potser n’hauríem de dir germànica atès que al cap de tres quarts el Barça començava el seu particular via crucis al camp del Bayern de Munic en un lamentable partit de semifinals de la Lliga de Campions, va començar la presentació de primer poemari de Bernat Huguet, “Bosc  endins”, a càrrec de Pau Echauz, corresponsal de La Vanguardia a Lleida.

El periodista qualificà el poemari com a celebració. En primer lloc, de la paraula i, en segon, dels sentits. Una festa absoluta en què el boletaire s’endinsa en la boscúria a la recerca del secrets amagats per aconseguir sensacions diverses i variadíssimes. Si en alguns moments és hedonista, en d’altres s’aboca a la metafísica. Segons Echauz, en una singular interpretació, el llibre seria una mena de “road-movie”, un viatge que s’inicia al principi de la temporada amb el desig de bolet i que va progressant fins a arribar als boscos.  Acabà la presentació amb una lectura deliciosa d’alguns dels primers poemes del recull.

Continuà l’acte Bernat Huguet que començà remarcant la raresa que el subgènere de la poesia micològica no hagués arrelat a Catalunya tenint en compte l’afició a plegar bolets i l’existència d’una tradició esplèndida de poetes i poetesses. A partir d’aquí va fer un recorregut per la literatura catalana de la renaixença ençà espigolant els casos en què els autors mostren interès pel bolet. Esmentà Josep Carner, Josep Pla, Guerau de Liost... I, finalment, reconegué el deute del poemari amb Antoni Albalat, autor d’un haikús micològics en el llibre “El peus de la boira” de 1999 amb el qual guanyà el II Premi de Poesia Maria Mercè Marçal.

Acabà l’acte amb la lectura del poema “Llenegaire vençut”, potser, sense adonar-se’n, anticipant la tragèdia culer que s’estava covant.

                                     Bernat Huguet

dijous, 25 d’abril del 2013

"Dia de Sant Jordi i de fútbol" ... escrit per l'Andrea des de Nasca - Perú

A tants quilòmetres de distància i set hores de diferència horària, poques coses hi ha que facis igual, en comú al mateix instant, vivint a Nasca que a Golmés o Manresa. Però per sort o desgràcia, el futbol és una d’aquestes coses. Avui, dia de Sant Jordi, juga el Barça les semifinals de la Champions, com que ha sud-americà es pot veure tots els partits de les diferents lligues del món, de totes les competicions i més, a través de l’antena de pagament pel canal de la Fox crec que d’Argentina (o com a mínim és l’hora del país que anuncien els partits, juntament amb la de Xile). Gràcies a això podem veure tots els partits del Barça.

Encara que estiguis vivint el mateix fet al mateix moment, les circumstàncies són molt diferents i els pensaments també. En el transcurs del partit, amb una mica de gana esperant per dinar, pensava que els de casa estarien sopant, pot ser pizza que és el menú del futbol. Quan ja portàvem uns minuts de partit m’imaginava els comentaris que faria mun pare, que si juguen molt malament, que si la defensa.... i que la mare estaria a la cuina o fent-hi viatges per no veure, tota nerviosa, la pantalla de la televisió. Quan ja li havien fet els dos primers gols, aquests pensament, crec, que ja s’haurien convertit en fets reals sens dubte, si és que encara tenien tv3 a la tele. I quan ja s’estava acabant el partit els pensaments anaven cap a Madrid....

Com bons locutors que són, a part de parlar del partit també parlaven d’altres temes, com els problemes econòmics que té el Bayer i els milions que deuen, comparacions econòmiques-futbolístiques entre Bayer-Barça, Alemanya-Espanya, dient que en aquest partit estava passant el mateix que en la economia europea, tragant-me cada cop que el país del Barça és Espanya, que són espanyols i així tots els comentaris que es puguin fer  en referència a un equip de futbol i el seu país. Apart d’això, també han explicat la tradició i llegenda de Sant Jordi, això sí, ara canviant de lloc, ara parlant de Barcelona.

Aquest fets encara et fan pensar més en el teu país, o en el que vols que ho sigui. I també te n’adones que un simple partit, deixant estar que és tracta d’una semifinal, a 10.000 quilòmetres de distància de casa se sent molt diferent que si estàs amb els teus o a casa teva, ja sigui sola o acompanyada i ja sigui guanyant o perdent. I la gran sort de veure els partits a la nit és que si guanya te’n vas a dormir content, però si perd també te’n vas a dormir i com diuen els veïns “borrón y cuenta nueva” i t’estalvies les hores que encara hem queden a mi de dia per endavant. L’altra opció és anar a judo i així no t’enteres de res!!!

                                                                                                         Andrea

dijous, 11 d’abril del 2013

dimarts, 9 d’abril del 2013

emocions viscudes durant l'acte de presentació

Tot el que anem fent al llarg de la vida ens genera una sèrie d'emocions i sentiments, l'acte viscut el passat 6 d'abril també, els quals pretenem exposar-los en aquest petit escrit:
* Nervis: el primer cop sempre porta neguit!
* Dubtes: estem preparats? com ens rebran? ho hem fet bé? ...
* Relaxament: just abans de començar l'acte, observes la sala plena i poc a poc aquells nervis inicials van desapareixen, ara ja no es pot tirar enrere, ara tot ja ha començat.
* Orgull: penses en l'esforç realitzat aquestes setmanes anteriors, ha valgut la pena! En Foix parla, cita vivències que poden  ser personals, i que no es troben tant allunyades de la majoria de públic que l'escolta.
* Família: l'Ester comença a parlar recordant la seva família, d'on prové, també n'havia parlat en Foix! No es pot planificar el futur i oblidar el passat, em de dur Golmés sempre present en les nostres accions i amb Golmés, la nostra família.
* Nostàlgia: l'Andrea es troba a milers de quilòmetres de distància, un oceà ens separa, en aquell moment la necessitem sentir aprop.
* Satisfacció: s'acaba l'acte i ens sentim bé, no es necessari dir moltes més coses.
* Nervis: acaba com comença, i ara què? A partir d'ara es comença a caminar, no ho em de fer sols,  ho em de fer seguint el nostre camí, aquell que ens em marcat i que a cada pas, continuarem construint.

Avui ja és demà!

dia 6 d'abril presentació de l'Ateneu Golmesenc

 Comença la presentació de l'Ateneu Golmesenc, amb els nervis a flor de pell, respirant fons i començant a explicar d'on venim, que pretenem fer i quin futur volem construir.









                                                                  La sala Dr. Baiget plena de gent, fa goig, respecte i il·lusió veure la resposta del municipi i dels companys de les ateneus de la província de Lleida.




Brindis final amb les autoritats del municipi ... pel futur de l'Ateneu Golmesenc!!!!!















Varem tenir el plaer i l'honor de comptar amb la figura del Sr. Lluís Foix, apadrinant l'Ateneu Golmesenc. Va posar èmfasi en la paraula cultura, el seu significat, la importància que aquesta adquireix per a que un país evolucioni, especialment en moments difícils com el que estem vivint.  Va seguir parlant del seu llibre "La marinada sempre arriba", on explica les seves vivències de la infància de la postguerra.

 Es va continuar amb la xerrada d'Ester Barqué, sobre la seva pàgina facebook "Busquem feina", on a través d'ella es situen conjuntament les diverses ofertes del territori lleidatà amb el principal objectiu d'ajudar en les situacions d'atur que part de la població està vivint.



Els membres de la junta de l'Ateneu Golmesenc, juntament amb els dos invitats a l'acte, Lluís Foix i Ester Barqué.
(a la foto no hi ha el Jordi Martí i l'Andrea Sarri, també membres de la junta)

divendres, 5 d’abril del 2013

el rau-rau dels inicis!

Com en totes les primeres vegades avui hi ha aquest rau-rau!!!
Demà, ens presentem davant el poble amb aquell neguit de com es rebrà la nostra arribada. Volem que sigui un dia especial, un dia en que tothom hi participi, fent cultura i país i divulgació ...
A aquesta hora sorgeixen una sèrie de dubtes, més enllà dels que es poden considerar normals. Ens sorgeixen aquells dubtes de si ja estem prou madurs per començar a treballar, si ho sabrem fer de forma adequada, i altres que en determinats moments poden ser inconfessables.
Però aquí estem!! Explicarem a tothom les nostres línies d'actuació, dirigides bàsicament pel compliments de tres paraules bàsiques: CULTURA, PAÍS I SOLIDARITAT. Aquestes paraules definiran la nostra actuació per aquest any 2013 i anys següents.
En relació amb la cultura, realitzarem un acte en commemoració a l'any Espriu, i el corre-llengua. La solidaritat, com no pot ser d'una altra manera continuarem la col·laboració amb la Marató de tv3, no tenim que oblidar que aquests han estat els nostres inicis, a partir de la Marató de tv3 ens em anat coneixent els que ara formem l'Ateneu. I també, participar en el recapte d'aliments que cada any realitza el Banc d'Aliments.
I país, la nostra activitat es realitza allà on vivim, treballem i actuem! Per tant, tot està centrat amb la nostra terra, això comporta la col·laboració amb l'Assemblea Nacional de Catalunya i les activitats que siguin necessàries per a tirar endavant el nostre país!!
I ara, aquí acabant aquestes línies ens torna el rau-rau ...

dijous, 4 d’abril del 2013

presentació de l'Ateneu Golmesenc

Iniciem la nostra activitat, i també el primer post de la web de l'Ateneu amb el seu acte de presentació!!